Aiheena koneet ja niiden varustelu

Markus RimaliPoikkesin Markuksen työmaalla Kemiin johtavan Itäpuolentien varressa lähellä Metsä-Rimalin kotikulmia. Hieskoivikon takaa alkoi puusto, jonka haltuun saamisesta Vaaran Metsä Oy oli varmasti ollut kiinnostunut: tiheä kahden tukin kuusikko, kasvualustana ojitettu korpi, pinta-ala 30 hehtaaria. Täältä saadaan paneelit ja vuorilaudat kymmeniin koteihin. Työmaa oli alkuvaiheessaan. Uudenkarhea Komatsu 931 eteni vaivatta syvässä lumessa, toki eteen puitu havumatto paransi tilannetta. Käsittelytapana oli suojuspuuhakkuu, viereiset metsäkuviot todistivat, ettei luontaisesta taimettumisesta kannattanut olla huolissaan.  
Metsän biologia ei ollut varsinainen vierailun syy. Minua kiinnosti Markuksen kone- ja varusteluvalinnat. Harvesterin peruskone on järeähköä luokkaa, mutta nosturin kärjessä keikkuu C93-hakkuupää, nosturin ulottumakin on rajattu kymmeneen metriin. Etelässä muodostunut kuva Lapin tyypillisestä metsästä on pankaoksainen petäjikkö, jossa tarvitaan numeroa isommat vehkeet. Kuva on luultavasti pinttynyt päähän suojelualueilta.

Kokenut asiakas on aina oikeassa

Nousin ohjaamoon Markuksen seuraksi. Hänelle on tähän mennessä kertynyt metsäkoneilla urakoimisesta kokemusta 23 vuotta, joten tässä ohjaamossa on taatusti tarjolla perusteltua tietoa koneista ja niiden varustelusta. Sillä kohdalla puusto ei ollut konemiehen kannalta paras mahdollinen: tyven mutkat, lengot rungot ja laho, ne vaativat kuljettajalta keskittymistä, mutta luisti siinä juttukin: ”Peruskoneen pitää täällä olla lumen takia isompi, tehoja tarvitaan kulkemiseen, ei kuitenkaan välttämättä kahdeksanpyöräistä, koska kuusipyöräinen on ketterämpi. Hakkuulaitteen valinnassa minulla ei ollut vaikeuksia, edellisellä C93:lla hakkasin 15000 tuntia. Kevyt pää rasittaa konetta vähemmän. Tiedän mihin C93 pystyy. Pituusmittaus on yksi sen vahvuuksista.” Näin Markus perustelee hakkuun lomassa valintojaan pitkän kokemuksen antamalla varmuudella. Nosturin mahdollisimman suurta ulottumaa pidetään tavallisesti hyvänä, koneen tuottavuutta lisäävänä ominaisuutena. Markus on tätäkin asiaa tutkistellut: ”Kyllä se yhdestoista metri on näissä olosuhteissa lähes tarpeeton. Kymmenen metrin ulottumalla voi hakata 20 metrin ajouravälit, se riittää. Mitä enemmän osia, sen enemmän rikkoutumisen riskejä”, hän toteaa.

Metsä-Rimali Ky:n Markus Rimali ja Komatsu Forest Oy:n Raimo Nieminen vaihtavat viimeisimmät kuulumiset
Metsä-Rimali Ky:n Markus Rimali ja Komatsu Forest Oy:n Raimo Nieminen vaihtavat viimeisimmät kuulumiset

Metsä-Rimali Ky vaihtoi hiljan yhden kuormatraktoreistaan numeroa isompaan. Sitä urakoitsija perustelee Lapin erityisillä olosuhteilla: ”Täällä ajokoneelta vaaditaan suurempaa kapasiteettia, lähikuljetusmatkat ovat pidempiä kuin muualla, tehoa tarvitaan lumessa kahlaamiseen, iso kuormatila vaatii muutenkin vankemmat rakenteet, napatelit esimerkiksi”, perustelee Markus Rimali Komatsu 875 -hankintaansa.

Metsä-Rimali Ky:n Komatsu-koneketju esiintyy 13.4. XC saapuu Rovaniemelle -näytöksessä